• mardi-gras-2025

 

In januari 1983 bezegelden een zevental Grembergse muzikale vrienden hun voorliefde voor de oude stijl jazz door een eigen band op te richten. Ze kozen voor de naam "The Mardi Gras Jazzband" omdat die verwijst naar vastenavond in New Orleans, dé feestdag bij uitstek in de bakermat van de jazz.

Er werd gerepeteerd in het ontmoetingscentrum "Snuffel" en het is dan ook daar dat ze op 17 maart 1984 hun officiële première gaven. In de zomer van hetzelfde jaar staan zij op de affiche van de Internationale Kroegentocht in Oudenaarde. Vanaf 1985 worden de eerste contacten gelegd met de Honky Tonk Jazzclub en een jaar later vormt The Mardi Gras Jazzband, op het Dendermondse Jazzfestival een brassband, samen met de Engelse klarinettist Norman Holliday.

Al snel omvat de actieradius van het orkest het ganse Vlaamse Land. Regelmatig is de band te horen in "The Preservation Hall" te Brussel. Ze verzorgen optredens met gasten: MichelThyrion, Guy Preckler, Norbert Detaeye en Dan Vernhettes van de Parijse Vintage Jazzmen.The Mardi Gras Jazzband breekt internationaal door in 1987 in Goes en in 1988 spelen zij op de oude stijl jazzfestivals te Gorinchem en Breda. De pers spreekt van "één van België's meest populaire en succesvolle oude-stijl-orkesten." Een jaar later behalen zij tijdens de Dendermondse kroegentocht de tweede plaats in de publiekspoll.

Vanaf 1991 wordt The Mardi Gras Jazzband huisorkest van de Dendermonds Honky Tonk Jazzclub. Ze treden onder meer op tijdens de Honky Tonk boottochten op de Schelde en openen de podiumacts op het Jazzfestival te Dendermonde

In 1994 neemt The Mardi Gras Jazzband haar CD "Lookin' Fo' Marie Laveau" life op in de Honky Tonk Jazzclub.
De band opteert voor een live opname om de sfeer van een optreden zo goed mogelijk tot zijn recht te laten komen. Achtergrondgeluiden worden niet gecamoufleerd en er vindt geen studio-opkuis van de opname plaats. De CD wordt uitgebracht op het label Honky Tonk Rarities.

Na een periode van windstilte nemen in 2002 een aantal van de originele bandleden de draad weer op om de oude stijl jazz opnieuw trouw te zweren. Ze kiezen resoluut voor een eigenzinnig repertoire dat bij voorkeur bestaat uit minder gekende New Orleans Standards uit het begin van de 20ste eeuw, met occasionele zijsprongetjes naar Ragtime, Blues en zelfs Spirituals waarbij zij het vocale werk niet uit de weg gaan. Met hun programma "Tribute to Buddy Bolden" waren zij graag geziene gasten in Vlaamse jazzclubs zoals de Lazy River in Gent, The Marckriver in Hoogstraten, de GL Jazzclub in Lendelede, "All That Jazz" in Hingene, De Koperen Leeuw in Eeklo en natuurlijk in de Honky Tonk Jazzclub in Dendermonde.

In mei 2011 vraagt het Jazz Centrum Vlaanderen hen om op de Jazzbataklang de Amerikaanse klarinettist Louis Ford te begeleiden. Wanneer nog geen jaar later de orkaan Isac diens woning compleet vernielt, zijn ze onmiddellijk bereid om in samenwerking met Johan De Grande een benefietconcert te organiseren in de Lokerse Jazzclub.

The Mardi Gras Jazzband vierde in 2013 haar 30ste verjaardag met een "Anniversary Concert" in The Music Village in Brussel en (uiteraard) in de Honky Tonk Jazzclub in Dendermonde. Zij stelden hiervoor een speciaal programma samen, een bloemlezing uit oude en nieuwe nummers uit hun lange muzikale carrière.

De laatste jaren frequenteert The Mardi Gras Jazzband het Nederlandse oudestijlcircuit met optredens in OSJE in Eindhoven, de Jazz Activiteiten Stichting Zeeland in Middelburg, de Noord Nederlandse Jazz Gilde in Appingedam (Groningen), Jazzclub Zuid-Limburg in Hoensbroek, Sgt. Peppers Jazzclub in Enkhuizen, Oude stijl Jazzclub Mardi Gras in Oss, de Storyville Jazzclub in Elden (Arnhem), de Charlestown Jazzclub in Nijmegen, de Champ'Aubert Jazzclub in Driebergen,de Jazzclub Jazz & So in Zutphen,de festivals "Jazz bij de molen" in Elden en ."Jazz by The Sea" in Domburg.

Toen Wannes Van Wichelen aankondigde dat hij "THE MARDI GRAS JAZZBAND" zou verlaten, kwamen we, eerder per toeval, terecht bij Mattias Hallin.

Mattias is Zweed maar woont al sinds 1997 in Brussel. Hij is van kindsbeen af zot van de oude stijl jazz en speelde, zowel in Zweden als in België, banjo en gitaar in tal van bandjes. In dit filmpje zie je een jonge Mattias bezig in 1994 op het Bix Beiderbecke Memorial Jazz Festival, Davenport, Iowa, USA. Let vooral op zijn "Fidgety Feet".

Mattias kent een massa thema's (en niet alleen de klassiekers). Laat dit nu net het repertoire zijn waar "THE MARDI GRAS JAZZBAND" voor kiest, dus een "match made in heaven" was in de maak. We kregen in feite voor onze Belgische nationale feestdag een Zweed als geschenk ! Hartelijk welkom, Mattias. We hopen nog lang van je fijnbesnaarde banjo en je iets minder proper stemgeluid gebruik te mogen maken.
Eind 2015 koos Rik Van Overstraeten voor de Franse zon en moesten we noodgedwongen op zoek naar een nieuwe drummer. Die werd snel gevonden in de persoon van Marnix De Boom, die zowel voor Paul "Speedy" als voor Mattias geen onbekende was. Marnix is immers een muzikale duizendpoot die al in tal van bands en de meest uiteenlopende stijlen speelde.

Marnix heeft van "second line drumming" een roeping gemaakt. Geen massa toms of een rist cymbalen voor hem. Neen, meer dan een zware basedrum met een "splash-ke", een "charleston" en een fijngestemde "kleine caisse" heeft hij niet nodig om de band vooruit te stuwen.

"THE MARDI GRAS JAZZBAND" staat garant voor een stevige portie ambiance maar ze schuwen evenmin de ingetogen frasering van een trage blues niet. Sinds een paar jaar hebben ze al helemaal hun hemel verdiend door een compleet gospelprogramma aan te bieden dat zij reeds vertolkten in kerken in Oostkapelle, Domburg en Loon-op-Zand.

In 2023 vierde The Mardi Gras Jazzband zijn 40ste verjaardag en is daarmee de oudste nog actieve jazzband in Dendermonde.

We vierden dit in The Honky Tonk Jazzclub waar we bijna 10 jaar huisorkest waren. Het publiek mocht zelf de playlist samenstellen uit ons repertoire, dat intussen meer dan 400 nummers telt.

Bezetting:

MICHEL  SIMONS - TROMPET

JAN “MAGIC” COPPIETERS - KLARINET

“PAPA” PAUL CALLEBAUT - TROMBONE

WIM “ DIX” DECOMMER - PIANO

MATTIAS HALLIN - BANJO EN ZANG.

PAUL “SPEEDY” DE BOCK - BASS

MARNIX DE BOOM - DRUMS

Het concert is van 11:30 tot 13:30. SVW Gebouw, Kleine Schelluinsekade 5C, 4204 TZ Gorinchem. Kaarten v.a. 11:00 uur aan de zaal, Entrée € 11,=/ JH donateurs € 8,50

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  • 34-second-life-jazz-band

De Second Life Jazz Band is in 2017 ontstaan uit de voormalige Pax Jazz Band.

Deze hield na 38 jaar op te bestaan door het overlijden van haar frontman en trompettist Herman Blauw.

De vier overgebleven bandleden hebben onder de naam Second Life Jazz Band met twee nieuwe leden, Erwin Weggemans (trompet, cornet en zang) en

Tom Brands (contrabas) de band letterlijk weer nieuw leven ingeblazen en ze is in haar New Orleans stijl volledig trouw gebleven.

 

De band heeft zich de laatste jaren ontwikkeld tot een uitstekend jazz orkest en kenmerkt zich door een eersteklas samenspel vol dynamiek,

waarbij zij het publiek elke seconde weten te boeien en hun plezier in het maken van deze muziek weet over te brengen naar het publiek.

Kortom: Heerlijke jazz om van te genieten.

De bezetting:

Gerrit Baas Trombone

Erwin Weggemans. Trompet en zang

Dolf Robertus. Klarinet, saxofoon

René Kuiper. Banjo , gitaar en zang

Tom Brand. Contrabas

Hendrik Schuitema. Drums

Het concert is van 11:30 tot 13:30. SVW Gebouw, Kleine Schelluinsekade 5C, 4204 TZ Gorinchem. Kaarten v.a. 11:00 uur aan de zaal, Entrée € 11,=/ JH donateurs € 8,50

 

 

  • tim-collins-photography-3460---medium-quality

Oriental Jazzband.

Is een Enkhuisense vintage jazzband die de swingende muziek uit New Orleans speelt met een persoonlijke en unieke twist. Beïnvloed door een breed scala aan stijlen variërend van Gospel en Country tot Rhythm & Blues heeft deze groep muzikanten zich ontwikkeld tot een stuiterend collectief waar je zin in hebt. Vermengd met wat levendige energie op het podium kreeg deze band uitnodigingen voor internationale festivals, zoals Jazz Ascona in Zwitserland, het Edinburgh Jazz & Blues festival en de legendarische 100-club in Londen.

De bandleden:

Bram van Tongeren (trompet) Harm Hillegers (klarinet, altsaxofoon, zang) Barry Woestenburg (trombone, zang) Mark Sprong (banjo) Lauryan Feijen (bas, zang) Bob Leijen (drums, zang) Carmen Vos (piano)

Het concert is van 11:30 tot 13:30. SVW Gebouw, Kleine Schelluinsekade 5C, 4204 TZ Gorinchem. Kaarten v.a. 11:00 uur aan de zaal, Entrée € 11,=/ JH donateurs € 8,50

 

  • img-20240130-wa0001-3

Jazzy Rabbits is een clasic jazz- en dixielandorkest, opgericht in 1972 door klarinettist Cas Kok. De voorkeur van deze akoestische band gaat uit naar de medium tempo authentieke New Orleans songs uit de periode 1915 - 1930. 

Het orkest is inmiddels uitgegroeid tot een graag geziene gast binnen het landelijke  jazzcircuit. De huidige bezetting (incl. piano) speelt alweer sinds 2014 samen, dus ingesleten constante muzikale kwaliteit. 

De muziek worden met zorg voor jazz neergezet: de onvergetelijke tune, een paar fraaie solo's en soms ook nog het couplet ("verse"), een fraaie aanvulling 

(maar vaak in vergetelheid geraakt). Ook de voorliefde van de bandleider voor polyfone muziek is goed te terug te horen.

De inspiratiebronnen:

Louis Armstrong and the Hot Five en Hot Seven, King Olivier, Clarence Williams, Bix Beiderbecke. De band heeft ook bekende dixieland klassiekers in het repertoire. 

Een garantie voor swingende, dansbare jazzmuziek en een plezierige luisterervaring.

 BEZETTING

Cas Kok : klarinet, bandleider

Wim v.d. Pouw : trompet 

Tom Stuip : trombone

Hennes de Ridder: piano

Rob Braat: banjo

Jan van Ooijen : sousafoon

Herman Nieuwdorp : drums, washboard, zang

Het concert is van 14:30 tot 16:30. SVW Gebouw, Kleine Schelluinsekade 5C, 4204 TZ Gorinchem. Kaarten v.a. 14:00 uur aan de zaal, Entrée € 11,=/ JH donateurs € 8,50

  • down-south-jb

DOWN SOUTH JAZZBAND

De leden van de Down South Jazzband uit het Nederlandse Zuid Limburg en het Belgische Limburg hebben hun sporen verdiend in de “Old Time Jazz” uit de “Roaring Twenties”. Ze spelen in verschillende orkesten in België, Duitsland en Nederland. Met het door Jan Tom Fernhout in 2016 opgerichte orkest proberen zij hun repertoire van Bix Beiderbecke, Muggsy Spanier en Eddie Condon zo oorspronkelijk mogelijk naar hun unieke bezetting te arrangeren. De rythm sectie bestaat naast contra bas en drums uit een combi van gitaar en banjo, wat dit orkest zijn unieke sound geeft met veel solistische mogelijkheden voor de gitaar in de stijl van de populaire New Orleans band “Tuba Skinny”. In hun korte bestaan hebben ze door heel Nederland, Duitsland en België al talrijke succesvolle optredens bij Jazz clubs en Jazz festivals mogen verzorgen. Recentelijk heeft de Haagse banjoist/gitarist Pim Hogervorst (Ted Easton’s Jazzband, The Reunion Jazz Band) enkele arrangementen voor het orkest geschreven, die een welkome aanvulling vormen op het repertoire.

De band heeft op 5 oktober 2019 zijn eerste CD gepresenteerd met de titel: Down South Jazzband plays Bix, Muggsy & Eddie verwijzend naar de drie Jazziconen die de band beïnvloeden: Bix Beiderbecke, Muggsy Spanier en Eddie Condon.

Kevin Ray Clark Bandleider van de New Orleans band “Dukes of Dixieland” , schreef het volgende over de CD: “The Down South Jazzband re-interprets classic standards in a fresh new way. With a definite nod to the original recordings, they breathe new life into their arrangements. This is how the New Orleans torch is carried! “The band sounds terrific! Kevin Ray Clark, Trumpet, Cornet Player and Band Leader from New Orleans. kevinrayclark.com.

De band bestaat uit LOU BROUNS uit Diepenbeek België op trombone (Speelt in verschillende orkesten, big bands in België, Nederland en Duitsland), Klaus Wegener op klarinet en saxen. Peter Goossens op slagwerk, speelt in verschillende jazzformaties en big bands. Op banjo en zang hebben we PATRICK GREVEN uit Diepenbeek België. Patrick stond mee aan de wieg van de Deep Creek Jazzuits en zorgde daarna zelf voor de geboorte van Jazz Extra, Sweet Dixie, en nadien de Downtown Jazzgang waar hij gedurende 20 jaar mee optrad in binnen- en buitenland. Hij is de leider van de vermaarde “Belgian Dixie Kings” Als banjospeler en zanger van Down South Jazzband weet hij de toehoorders te begeesteren en terug te brengen in de sfeer van de jaren 20; Ambiance verzekerd ! RON WILLEMS op gitaar, welke het Condon effect levert en een bijdrage aan het karakteristieke eigen geluid van de band; Ron heeft een klassieke gitaar opleiding, speelt in rythm en bluesbands en het beroemde klassieke mandoline en gitaar orkest “The Strings”. Op contra bas LUDO COENEN, uit Hasselt België was gedurende zijn werkzame leven verbonden aan militaire orkesten in België. JAN TOM FERNHOUT op kornet en bandleider (Piccolo Dixieland Band Maaseik België, PrintenTown Jazz Band Aachen, Stable Roof Jazzband NL).

Het concert is van 11:30 tot 13:30. SVW Gebouw, Kleine Schelluinsekade 5C, 4204 TZ Gorinchem. Kaarten v.a. 11:00 uur aan de zaal, Entrée € 11,=/ JH donateurs € 8,50

 

 

  • juliangoedhals

Julians New Orleans Jazz Friends

Julien Goethals stichtte zijn band in 1987.De band heeft sedert zijn oprichting tot op heden steeds de intentie de New –Orleans jazz te brengen zoals die door de pioniers werd gebracht. De huidige formatie bestaat uit enthousiaste musici die goed hebben geluisterd naar de GROTE voorbeelden zoals : Georges Lewis , Bunk Johnson , Kid Ory enz...The Julian’s bouwden hun eigen stijl stelselmatig op maar bleven trouw aan de oude Jazzstijl. Ze spelen New Orleans. De typische, traditionele, authentieke levende Jazz, zoals die 100 jaar geleden werd gespeeld, die niets van zijn frisheid, zijn levenskracht heeft verloren. Ook zijn de Julian’s al jarenlang het huisorkest van de enige echte oude Jazzclub, de “ Lazy River Jazz Club” in de Stadhuissteeg nr. 5 te 9000 Gent. Ondertussen zijn “ The Julian’s New Orleans Jazz Friends ” een vaste waarde geworden in het Jazzcircuit zowel in binnen- als buitenland. Je kan de band op alle mogelijke plaatsen ontmoeten. De groep wordt speciaal gewaardeerd voor de ingetogen manier waarop zij de Blues en Spirituals performen. In 1991 werd een eerste opname gemaakt. De LP werd door de kenners graag beluisterd. “ A Night in New Orleans “. De eerste CD werd opgenomen in januari 2001 “ S’il vous Plaît ”. Vervolgens werd in november 2002 de CD “ Monday Night in New Orleans ” opgenomen en in januari 2007 de CD “Darling, Je Vous Aime Beaucoup”.

Bezetting:Klarinet : Julien Goethals .

Trompet Bruno Van Acoleyen 

Trombone : Vincent van Elferen

Bas : Brian Turnock

Banjo/gitaar : Gregory Goethals.

Drums : Dimitri Goethals.

Het concert is van 11:30 tot 13:30. SVW Gebouw, Kleine Schelluinsekade 5C, 4204 TZ Gorinchem. Kaarten v.a. 11:00 uur aan de zaal, Entrée € 11,=/ JH donateurs € 8,50